Saturday, May 25, 2013

Kata semangat untuk AKU nak pi matrik nie.

Saturday, May 25, 2013,3:41 AM | Comment


Ingat lagi saat-saat masa di sekolah rendah. Lepas tu naik ke sekolah menengah. Lepas tu aku masuk teknik. Bila ingat balik aku masuk teknik bukan atas dasar minat pun. Bila sudah habis sekolah mulalah nak rindu-rinduan. 

Now I'm still cannot believe yang aku nak daftar matrik dahh. Macam tak percaya yang aku akan lalui alam yang lagi mencabar. Kenapa aku pilih matrik??

---> Sebab bukan Politeknik, Kolej Mara, Maktab, Diploma ataupun Tingkatan6.

Senarai kat atas nie aku cuma dapat Matrik dan UPU je. So upu aku adalah :-


Akaun?? Haha sangat lari bidang, dulu elektrik. Tapi bagi aku semua tu takde masalah kalau korang usaha. Lagipun aku bukan nak cakap pasal pengalaman sebab aku belum ade lagi pengalaman masuk matrik, diploma atau mane2 kolej.

Senang cerita macam nie, pokok pangkalnya diri kita. Susah senang tu cuma mindset kita je. Mindset yang penghujungnya akan mempengaruhi siapa diri kita. Mana ada benda yang senang kat dunia nie kalau tanpa usaha kann. Kau usaha, kau dapat.

Sungguh! Kita adalah apa yang kita fikirkan. Mindset kita akan menentukan siapa kita. 

Jadi bagi aku, lepas nie simpan je la result SPM tu. Once kau dah masuk ke alam universiti nie, orang dah tak pandang semua tu. It's like you need to start a new life lepas kau kecundang. Lebih kurang cenggitu la kot. Betul ke idokk le tuu.

Walaupun actually aku belum ada pengalaman lagi tapi percayalah once kau dah jejak kaki ke IPTA, tak kiralah Diploma, Politeknik, Kolej, Matrik, Asasi atau sebagainya orang dah tak tanya dah result SPM kau dulu dapat berapa.

Yang orang sibuk-sibuk nak tanya "Ehh pointer kau berapa sem nie?" "Kau dapat dean list ek?" "Wahh hebat kau score 3.5 above" dan dialog seangkatan dengannya. Masa tu korang akan nampak the reality of life. 

So here, I want to make a conclusion, di mana pun kita belajar kalau kita berusaha kita akan dapat kejayaan tu. Tak kiralah di mana tempat kita belajar, yang penting kita sambung belajar. Jangan berhenti setakat tingkatan5 sebab perjalanan kita jauh lagi dan perlu digilap.

Jadi kawan-kawan, just forget about our SPM result and move onnn. Set our mind. Ini baru permulaan fasa baru hidup kita. 

 Setiap kerjaya ada kepakarannya masing-masing. Setiap bidang ada cabaran yang tersendiri.


Be positive. Nothing is possible. We are what we think. But if you think you are the best, then you are the best of yourself. Believe me. The most important thing, don't forget Allah. He knows the best for us. Don't lose hope. Pray for me too :)


Aku taknak berjaya sorang-sorang. Kita berjaya sesame ehh. Korang pun taknak tengok aku kecundang kann.

Selamat menempuhi  fasa baru dalam mencari ilmu. Assalamualaikum :)




Thanks for reading. Semoga hidup kita dirahmati-Nya

No comments:

Post a Comment

Awak comment , saya balas !