Wednesday, November 06, 2013

This is Life :)

Wednesday, November 06, 2013,4:30 PM | Comment




Dalam dunia nie tak ada benda yang kita buat mudah. Inilah kehidupan. Yess nak berjaya pun kena susah dulu.

Yup aku tahu sekarang musim exam. SPM STPM. Yang baru nak start sem. Baru nak habis sem macam aku nie. 

Aku sengaja nak throwback saat aku nak decide sama ada nak pilih diploma atau matrik. Sapa yang baca post aku before nie korang tahu la yang diploma aku dapat tawaran Diploma Perakaunan. Kalau matrik confirm aku sambung elektrik macam kat teknik dulu. Bila ingat balik kenapa aku pilih akaun. Okayy the reason is just because of aku minat mengira. Thats the reason. Tanpa fikir apa aku apply akaun. Alhamdulillah aku dapat. Tapi aku minat jugak elektrik. Nampak tak dilemanya aku masa nak decide. 

Satu je aku boleh cakap, aku boleh nasihat untuk junior yang tengah SPM sekarang nie. Kau buat solat istikharah, kau percaya Allah ada insha Allah, Allah akan tolong korang buat keputusan. Percayalah gerak hati korang. Dari situ Allah bantu.

So alhamdulillah. In the reality of life, aku masih di Kolej Matrikulasi Teknikal Kedah. Aku masih di sini selagi tak kena tendang. So bila orang tanya how about your matric life?? Kalau korang tanya students lain pasal kehidupan matrik nie, yes aku tahu they have their own opinion. But this is my experiences.


Matrik??? Aku malas nak cakap banyak. Kat matrik kau kuat, kau tabah, kau cekal, kau rajin there is enough for you to survive. Aku bukan seorang yang rajin, but kat matrik aku kena jadi rajin. Sini bila aku tengok orang study, aku akan rasa something yang zaman SPM dulu aku tak pernah pun rasa macam nie. Serious aku cakap masa zaman SPM dulu aku tak pernah nak stay up sampai lewat malam, tak pernah minum nescafe kopi ke ape ke sebab aku memang tak suka nescafe kopi pun. Tapi kat sini, kat matrik nie lah aku belajar minum nescafe kopi. Belajar stay up. 

Baru aku tahu student life nie tak indah mana pun. Yes aku tahu sambung belajar best. Belajar jauh jauh. Bangga la konon bila orang tanya sambung mana semua tu kan. Itu semua aku tahu. Tapi belum lagi kalau ada problems dengan kawan korang, kawan sekuliah. Bab kawan nie tak payah cerita la. Kalau kau pandai cari kawan, kau selamat. Tu je. 

Sekarang??? Lepas paper math masa PSPM hari tu ramai gila give up. Masa tu baru paper first wehh. Ramai jugak yang decide nak keluar matrik. Bukan setakat baru nak decide, dah ada yang keluar dah pun. Yupp I know rezeki ada kat mana2. But kau kena usaha juga. Dormates aku sendiri pun dah keluar matrik. Semoga dia pun berjaya kat luar sana. 


Kesimpulannya macam aku cakap tadi, kalau kau kuat kau tabah kau cekal kau rajin insha Allah kau boleh. Apa yang kau usaha itu yang kau dapat. Kat dunia nie tak ada benda yang senang. Kalau kau rasa susah, yess orang lain pun rasa susah. Semua orang ada sifat malas jugak, bezanya macam mana kau nak atasi sifat malas kau tu. 

Kat matrik kalau kau ada prob dengan kawan kau, buah hati kau, kau kena fikir macam mana nak settlekan. Baru boleh fokus. Aku bukan nak cakap besar atau berlagak tapi aku sendiri ada prob dengan kawan aku sendiri. Dah sebulan lebih macam nie wehh. Satu kuliah pula. Korang tahu macam mana aku handle? Macam mana lemahnya aku. Tapi aku kena kuat. Nak tak nak aku kena jugak jadi kuat. Even ada masa tu aku sendiri terpaksa pura2 jadi kuat. Kalau kau tak kuat, kau kecundang. Serious talk. Aku jugak ada orang yang aku minat. Nak nak satu kuliah. Can you imagine macam mana aku nak fokus. Semua tu terletak pada diri kau. Kau sendiri yang tentukan. Aku cuma nak cakap yes aku berjaya kawal.


 Im happy with my life coz I know that Allah is there. The most important thing is dont forget Allah. 


This is my life. KMTKians.

Untuk rakan rakan seperjuanganku di matrik, berdoalah selagi result tak keluar. Moga keajaiban berlaku. 

Assalam :)


Thanks for reading. Semoga hidup kita dirahmati-Nya

No comments:

Post a Comment

Awak comment , saya balas !